Despre Comuna Nuci

Comuna Nuci s-a format ca asezare , pe mosiile boieresti si manastiresti prin actele de danie ale domnitorilor munteni.
Este alcatuita din 5 sate si anume : Nuci ( resedinta de comuna), Micsunesti Moara , Micsunesti – Mari, Balta Neagra si Merii – Petchii.
Comuna Nuci este amplasata in N-E judetului Ilfov, la limita judetului si se afla la o distanta de 47 km de municipiul Bucuresti.
Vecinatatile sunt reprezentate de : judetul Prahova ( comuna Gherghita) , Judetul Ialomita ( comuna Brazii si Fierbinti), comunele Gruiu si Gradistea (judetul Ilfov).
Satele Nuci si Micsunesti – Moara, sunt rezultatul unei dezvoltari lineare de-a lungul drumului comunal DC 185( 21A).
Satul Balta Neagra si Micsunesti Mari au un aspect mai compact rezultat din suprafata mica dezvoltata in lungul drumului si de unele limitari naturale( Lacul mare, zone inundabile ale albiei raului Ialomita).
Satul Merii – Petchii are o dezvoltare tentaculara, cu enclave de teren agricol extravilan care inainteaza spre centrul vetrei satului.
Legaturile rutiere sunt reprezentate de DJ 101 B( Balotesti-Snagov-Lipia –Nuci) desprins din DN 1, care face legatura cu capitala si DC 21A.
Sudul comunei este strabatut de raul Ialomita, cu lunca aferenta.

In comuna Nuci functioneaza urmatoarele institutii publice :
– Primaria comunei Nuci – satul Nuci
– Postul de Politie – satul Micsunesti Moara
– Doua Agentii Postale – in satele Nuci si Micsunesti – Moara
– Scoli si gradinite – in satele Micsunesti Moara, Micsunesti – Mari si Merii – Petchii
– Centrul medical Mega SRL
ACTIVITATEA ECONOMICA
Tipologia functionala a comunei Nuci este predominant agricola.
Exista totusi unitati mici de productie mestesugaresti : impletituri rachita, mori , prestari servicii.
Deasemenea exista pe raza localitatii un numar de 14 agenti economici care desfasoara activitati de comert cu produse alimentare si nealimentare, precum si firme care desfasoara activitati agricole.
Majoritatea locuitorilor comunei Nuci isi desfasoara activitatea in agricultura, ocupatia de baza fiind cultivarea terenului si cresterea animalelor.

Puncte turistice :
Monumente istorice :
a) In satul Micsunesti – Mari
– Biserica cu hramul ’’ Stanta Nascatoare de Dumnezeu’’ ctitorita in 1748 de marele stolnic Iordan Microvescu. Biserica a fost re-ctitorita de Iordache si Smarand Micsunescu . Pictura murala este executata de « popa Dima « strabun al revolutionarului N. Balcescu.
– Conacul familiei Lecca – Micsunesti si ediculul alaturat, aflat in stare avansata de degradare, pe o proprietate daruita familiei de domnitorul Mihai Viteazul ( 1599).
b) In satul Nuci (Netezesti) biserica cu hramul ‘’ Sfantul Alexandru’’ construita intre anii 1780 – 1783
c) Schitul Balamuci ( Sitaru) cu zidul de incinta din 1631 si biserica
“ Sfantul Nicolae “ datand din anul 1752

– Situl Natura 2000 Gradistea – Caldarusani- Dridu
Padurile de pe teritoriul Sitului Natura 2000 Gradistea – Caldarusani- Dridu sunt reminiscente ale vechilor codri al Vlasiei care acopereau in trecut aproape toata regiunea.
Padurile aduc o contributie importanta la imbunatatirea calitatii mediului si a sanatatii locuitorilor din Situl Natura 2000.
Ofera servicii si bunuri a caror valoare este inestimabila:
– Asigura regimul hidrologic si imbunatatesc calitatea apei.
– Asigura protectia terenurilor si a solurilor
– Asigura calitatea aerului pe care il respiram
– Combate desertificarea si alti factori climatic daunatori
– Zone adecvate pentru recreere si turism :
Frumusetea peisajului si efectele recreative pe care le ofera indiferent de anotimp, padurea reprezinta o zona foarte buna pentru practicarea activitatilor turistice. Aceasta influenta se manifesta mai ales in zonele de agrement din jurul localitatilor, unde se constata o amploare deosebita a fenomenului, fiind foarte important practicarea unui turism civilizat.
-Ofera produse forestiere lemnoase si nelemnoase – Ofera lemn, in cele mai diverse forme, de la lemn pentru constructii, la hartie,mobile, produse artizanale si lemne de foc, iar produsele nelemnoase include fructele de padure, specii de ciuperci, plante medicinal, ierburi si plante aromatice, seminte siropuri, miere si alte produse apicole, obiecte de artizanat, pomi de craciun.
Existenta pasarilor arata ca oamenii din aceasta zona traiesc intr-un mediu natural si sanatos care trebuie pastrat atat in beneficiul lor cat si al pasarilor.
In acest sens Situl Natura 2000 nu reprezinta doar o protectie stricta a pasarilor cu orice scop , ci in principal o oportunitate de dezvoltare durabila care sa asigure mentinerea unui mediu cat mai natural si sanatos.
Bogatia de pasari se datoreaza prezentei urmatoarelor tipuri de habitate: zone umede cum sunt baltile si lacurile inconjurate de stufaris si papuris, raurile si mlastinile, padurile care ofera loc de adapost si asugura stabilitatea hirdologicasi climatic a zonei, precum si terenuriel agricole care reprezinta locuri de hranire si au rolul de tampon pentru zonele umede.

Proiecte de dezvoltare locala

-Alimentare cu apa si canalizare
– Modernizare drumuri
– Alimentare cu gaze
-Asfaltare strazi

Suprafata totala a comunei este de 5.242 ha,
Populatia comunei Nuci – 2812 locuitori